BOKROS Lajos (Modern Magyarország Mozgalom)

ÁLLÍTÁSOK

„… egyetlen fillér állami támogatásunk sincs.”
Indoklás
Ez az állítás IGAZ, a MOMA a legutóbbi országgyűlési választás eredménye alapján – ahol nem indultak – nem jogosult állami támogatásra.
„Elég sok helyen jelen vagyunk. A legfontosabb ilyen hely Pécs, ahol önálló polgármesterjelöltünk is van.”
Indoklás
Ebből az állításból, ami a számunkra érdekes, hogy Pécsen van-e önálló jelöltje a MOMA-nak, és ez pedig a Nemzeti Választási Iroda honlapja szerint IGAZ.
„Én a Modern Magyarország Mozgalom jelöltjeként semmilyen körülmények között nem fogok visszalépni. Erre van legalább öt okom. Az első az, hogy minden közvélemény-kutatást én vezetek. … Csak a demokratikus ellenzékről beszélek. Az ellenzéki jelöltek közül én vezetem a népszerűségi listákat. ”
Indoklás
Ez az állítás HAMIS, mert az Ipsos szeptember 17-ei felmérése szerint Tarlós Istvánt Falus Ferenc követi a népszerűségi listán.
„A másik az, hogy a MOMA nagyon sok helyen támogatja a baloldali összefogás jelöltjeit. Minket viszont csak egy helyen támogatnak idáig, ez a XIII. kerület.”
Indoklás
A Nemzeti Választási Iroda honlapja alapján igaz, hogy a XIII. kerületben közösen indul a MOMA más pártokkal, viszont ugyanezen oldal tanúsága szerint csak Dunakeszin jött létre olyan összefogás, amelyben Bokros Lajos pártja benne van. Azt nem lehet ellenőrizni, hogy olyan helyeken, ahol a MOMA nem kerül feltüntetésre jelölő szervezetként, ott kit támogat. Ezért ez az állítás a véleményünk szerint ELDÖNTHETETLEN.
„A MOMA áprilisban önként és dalolva lemondott a megmérettetésről, és nem indultunk az országos parlamenti választásokon. Ami óriási áldozat volt részünkről, mert lemondtunk 150, uszkve 350 millió forint állami támogatásról.”
Indoklás
Az ugyan igaz, hogy a MOMA önként döntött úgy, hogy nem indul a tavaszi választásokon, azonban azt nem lehet tudni, hogy tudott volna-e állítani a párt annyi jelöltet, hogy a kampányukra ennyi pénzt kapjanak az államtól, vagy elértek volna-e olyan listás eredményt, amely feljogosította volna őket arra, hogy ennyi támogatást kapjanak, ezért az állítás ELDÖNTHETETLEN.
„Öt évig ott ültem az Európai Parlamentben, a Világbankban igazgató voltam nyolc évig.”
Indoklás
Ez az állítás IGAZ, hisz Bokros Lajos tényleg európai parlamenti képviselő volt 5 éven keresztül, és a Világbank igazgatója is volt nyolc évig.
„…tanácsadó voltam 25 országban.”
Indoklás
Mi az interneten elérhető adatok, valamint Bokros Lajos önéletrajzai alapján nem tudtunk összeszámolni 25 országot, ahol tanácsadó lett volna. Ennek ellenére nem tartjuk kizártnak, hogy ezeket csak nem tüntette fel hivatalosan, és ez valóban így volt. Továbbá azt sem tudjuk, hogy hivatalos vagy önkéntes jellegű tanácsadói munkára gondolt-e, így az állítást ELDÖNTHETETLENnek ítéljük.
„Tudják mit jelent az a szó, hogy orangután? És milyen nyelven? … Ez maláj nyelven azt jelenti, hogy erdei ember.”
Indoklás
Bár őszintén szólva stábunk egyik tagja sem tud malájul, de számos forrás megerősítette, hogy Bokros Lajosnak ebben igaza van, tehát az állítás IGAZ.

Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom főpolgármester-jelöltje adott interjút az Index.hu-nakszeptember 29-én.

Az interjú teljes szövege az alábbi hivatkozásra kattintva olvasható